Forlaget Bogland • Torsdag 21. juni, 2018 • Kontakt
Medrivende, underholdende og tankevækkende historier. Bøger til trykpris. Lydbøger og e-bøger er gratis.

Ambjørn Happy

Historien om penge

Narko i supermarkedet
Da jeg så kattens glubske æden, forstod jeg pludselig hvorfor de store supermarkeder gør mig bange. Solen skinnede, og jeg havde lokket Gator frem fra busken med laksepaté fra en flad foliebakke som jeg havde revet staniollåget af. Duftene fra kattemaden fik mig til at trække vejret dybere. Gator mjavede utålmodigt. Måske kunne den se, at jeg overvejede at æde laksen selv.
"Er du sulten min kat? Så skal du se her..." Jeg vippede maden ud på en ren haveflise, og katten begyndte at spise. Eftersom den var sulten, huggede den maden i sig.

Det er den glubske stemning som gør mig nervøs og bange, når jeg besøger de store supermarkeder. Folk vælter ind med opspilede øjne og indkøbsvogne så store som ladrummet i en firehjulstrækker. Jeg forsøger at gemme mig, træde bag om mig selv, holde hænderne for øjnene. De er alle steder. Og de hugger i sig. Fede mennesker, og vi snakker altså 30-40 kilo for meget, kører vognen langs med reolerne og skraber maden ned med venstre arm. Kød. Is. Pasta. Pålæg. Syltede agurker. Ganske almindelig mad, men i uforsvarligt store mængder. Og når køleskabet er fyldt op, følger de ranglede mænd og kvinders brigade. De skovler alt skramlet ned i vognene. Plastic, pap og humbug til ingen penge - billige ting der er frembragt af brunøjede børn og fladbrystede kvinder, siddende i en baggård i en verdensafkrog. Unødvendigt. Noget elendigt juks, der ikke holder i længden.

"Det er jo billigt, Ambjørn. Det er derfor folk køber så meget", siger Freyja fornuftigt. "Jeg skal se på noget tøj", siger hun. Med skræk ser jeg, at hendes øjne er store som thekopper. Hjælp!
"Har du brug for noget tøj?"
"Nej, men det er jo så billigt. Måske falder jeg over et godt tilbud".

Jeg flakker lidt omkring for mig selv. Uden at købe noget. Jeg kan se at det er selve købet der gør folk høje. De kan lide at købe ting! Dén narko smager ikke godt på min tunge. Jeg foretrækker rødvin, når verden er umulig og jeg længes efter glæde og velvære. En kraftig rødvin, helst lagret på egefad, vækker min indre glæde. Men jeg forstår, at andre mennesker foretrækker musik, tobak, sport, mad, slik, kager, flødeis. Mennesket er narkoman. Vi vil gerne putte noget i munden, eller i indkøbsvognen, for at blive glade.

En ryger, der har ventet længe på sin smøg, han får en glubsk energi omkring sig. Katten er glubsk når den er sulten. Kunderne er glubske efter varer på tilbud. Vi er alle sultne i livet, og vi dirrer nervøst mens vi venter. Jeg kan ikke lide narkomaner, som venter på deres fix. De er irritable, hårdhudede, ude af sig selv, stressede. Deres øjne ruller rundt i hovedet på dem, og de har fråde omkring munden. Derfor bliver jeg bange og nervøs i de store supermarkeder. Der er alt for mange gale narkomaner som skubber til mig, mens de frådende spurter rundt for at finde ugens tilbud. Hjælp.

Ugens tilbud er et narkotikum. Det gør folk glade, når de køber ting i supermarkedet. Det stiller deres sult. Det mætter deres begær. Min rødvin er et narkotikum. Den gør mig glad og mæt i sjælen. Men al narko er kun hæfteplaster på såret. I morgen giver hverdagen nye spark over skinnebenene så sårene springer op, og da vil vi længes efter et fix der kan gøre os glade.

"Ugens tilbud er et narkotikum", siger jeg alvorligt til Freyja, da hun kommer tilbage. Hun har købt 3 par et-eller-andet på tilbud, og en trøje til halv pris. Hun er glad for sine fund.
"Ja det er narko, og det virker! Jeg bliver i godt humør, når jeg finder et godt tilbud", svarer hun. Helt uden at skamme sig.

Hvad er navnet på din foretrukne narko? Alle har én, eller flere. Gators narko er kattemad. Min er rødvin. Hvilken narko er din? Hvad hedder din pusher?

Dette er historien om dem, der har penge som sin foretruknge narko.

PresseHistorier og bøger på Bogland. Nogle er udgivet, andre er historier på vej til at blive skrevet færdig.
AinaAishaAmlethBlotterBonustidDirtyDugfriskEmpatiskFlødeostFærdigretFrisprogHjernedødHorselandHurtigretHåndlæsningIshøjKærestesorgKærtegnLykkesexPengelandRegntidSexgladtalelystTaniTantramassørTantratipsTaulovViking


PresseFøljetonSkrivegrupper i ÅrhusHistorier og bøger på Bogland. Nogle er udgivet, andre er historier på vej til at blive skrevet færdig.
AinaAishaAmlethBlotterBonustidDirtyDugfriskEmpatiskFlødeostFærdigretFrisprogHjernedødHorselandHurtigretHåndlæsningIshøjKærestesorgKærtegnLykkesexPengelandRegntidSexgladtalelystTaniTantramassørTantratipsTaulovViking

Foredrag og undervisning i skrivekunst med Ambjørn Happy